Elche / Elx

Elche / Elx (Valenciaans)
De meeste bezoekers aan Elche komen vooral voor een bezoek aan het indrukwekkende palmenbos de Palmeral, door de Unesco terecht op de werelderfgoedlijst geplaatst met ruim 500.000 palmbomen wat Elche aan drie kanten omringt en wat rond 300 jaar voor Chr. is aangeplant door de Phoeniciers. Hiermee is Elche de stad met de meeste palmbomen van heel Europa. Elche heeft ongeveer 200.000 inwoners

Huerto del Cura 

Een klein deel van het palmenbos, Huerto del Cura, is de botanische tuin, waarvoor betaald moet worden en een deel van de palmen wordt gekweekt, maar het grootste deel van deze Marokkaanse palmentuin is publiek bezit en ontvangt jou dus graag en gratis.

Het duurt ongeveer 3 uur om dit park (ca. 13.000 m2) te bewandelen. Hier stonden ooit 200.000 palmen maar door ziekte en stadsuitbreiding is het gebied nu kleiner geworden. In de Huerto del Cura (boomgaard van de priester) staan zeldzame palmbomen, fonteinen, beeldhouwwerken, twee middeleeuwse wachttorens: de Vaïllos de Llanos en de Ressemblanc en in het hart van het park ligt een meer.

Buiten de palmbomen (voornamelijk dadelpalmen) zijn er citroen-, sinaasappel- en granaatappelbomen, cactussen, artisjokken en johannesbroodbomen. In 1894 bezocht keizerin Elisabeth ‘Sissi’ van Oostenrijk El Palmeral en de grote zevenarmige palm ‘Palmera Imperial’ in de vorm van een kandelaar is aan haar opgedragen.

De Dame van Elche

De 1e nederzetting in deze streek (ca. 10 km van Elche) dateert van 5000 jaar voor Chr., L’Alcudia en is de directe voorloper van deze grote stad. Resten daarvan en verhalen daarover vind je in het plaatselijke archeologische museum. Onder andere het bijzondere verhaal van de Dame van Elche, een sierlijk, daar gevonden, borstbeeld van een bevallige dame waarvan het origineel in het Nationale Archeologische Museum van Madrid is terecht gekomen, maar waarvan er allerlei replica´s (incl. het verhaal) te koop zijn in de souvenierwinkels en musea.

Basilica de Santa Maria

De met de blauwe koepel getooide Basilica de Santa Maria (vanuit de 17e eeuw) en gebouwd voor het Misteri d Élx en de gotische toren de La Calahorra, een restant van de verdedigingswerken, een visite waard. En als je daar dan op een van de hele uren aankomt wordt je ook nog aangenaam verrast door het geluid en de bewegingen van de twee 16e eeuwse mechanische figuren, die elk hele uur aanslaan. Het betreft een barokke kerk die gebouwd is rond 1673. Het is de enige basiliek binnen de Katholieke Kerk waar het toegestaan is om een theaterstuk in te spelen. Het beroemde Middeleeuwse toneelstuk ‘Misteri d’Elx’ uit de 13e eeuw wordt hier elk jaar in augustus opgevoerd. Het toneelstuk wordt alleen opgevoerd door mannen en de zang is in de oud-Catalaanse taal. De toren van de basiliek is te beklimmen. Buiten het uitzicht over de palmbomen is er bovenin de toren een museum en een fotodisplay te vinden.

Palau de Altamira

Ook het Palau de Altamira, het 15e eeuwse buitenverblijf van de Valenciaanse vorsten en haar prachtige achtertuin nodigen je uit voor een plezierige en interessante wandeling, terwijl je daar ook, in een van de vleugels, het Museo Arqueologic kunt bezoeken.

Schoenfabrieken

Elche staat ook bekend om zijn schoenfabrieken. Eén die voor de particulieren toegankelijk is:
Salvador Artesano
Calle de la Almenara, 26
Elche
Website

Alcázar de la Señoría
Fort uit de 12e eeuw, gelegen naast het gemeentelijke park. In de 15e eeuw is het exterieur gerenoveerd en door de jaren heen werd het gebruikt als fabriek, gemeentehuis en in de Spaanse Burgeroorlog als gevangenis. Tegenwoordig is hier het Archeologisch en Historisch Museum gevestigd.

Baños árabes
De Arabische badhuizen uit de 12e eeuw bestaan uit drie kamers. De meest populaire kamer is het warme bad waar langs 8 pilaren hete lucht werd doorgegeven. Een gebruik wat het begin is van de bij ons bekende sauna.

Museo Paleontologlia
Torre de la Calahorra
Naast de basiliek ligt de toren van Calahorra. In de 12 eeuw gebouwd door de Moren als wachttoren. De toren heeft een unieke langwerpige vorm en is de enige overgebleven toren in zijn soort in de regio.